Fem sanningar för moderna människor

Kahuna-principerna är en filosofi som praktiseras på Hawaii sedan urminnes tider och som ger ett nytt klarare perspektiv perspektiv på dig själv och din omvärld. Jag har haft förmånen att träffa flera Kahunas och blivit bekant med denna filosofi som jag dragit nytta av både i privatlivet och i yrkesrollen. Här nedan kommer fem av de viktigaste principerna:

Ta det inte personligt

Självklart ska man vara empatisk och försöka förstå andra personers känslor. Men tänk på att inte besvara eller eskalera de känslor du tycker dig avläsa hos motparten. Då är risken stor att ordväxlingen slutar i ett gräl. Eller motsatt att en vänskaplig stämning leder till ogrundade beslut. Att hålla huvudet klart, vara empatisk men inte ta det personligt var den första princip jag fick lära mig.

Be inte om ursäkt – ändra ditt beteende

Ta ansvar för sina handlingar och be om ursäkt när det är befogat. Men älta inte misstagen och lägg inte tid på att hitta och bestraffa syndabockar. Lös problemet och ändra beteendet som orsakade problemet så fort som möjligt för att gå vidare och vara produktiv.

Förändring är enkelt – just do it

Själva förändringen är gjord på en sekund – det är bara att göra! Det som tar tid och kraft är all oro före och för vad som kan hända. Ofta är du ditt eget motstånd. Försök skala bort omständigheter och farhågor och kom till skott.

Ta det onda med det goda

Alla individer har goda och dåliga sidor. De goda, onda och de fula. Bli medveten om dina styrkor och svagheter och lär dig hantera dem. I Kahuna-sammanhang kallas det familjemedlemmar. Om du undertrycker dem kan de skapa stora problem i framtiden.

Svaret finns i frågan

Varje gång du ställer dig en fråga, titta på den situation som fick dig att ställa frågan. Analysera den ordentligt så hittar du svaret.

Detta var bara ett litet smakprov – mer finns att läsa min bok Kahuna principles. Den kom till efter många långa samtal med en Kahuna-schaman och skrevs 2011. Jag är just hemkommen efter ännu en resa till Hawaii för att skriva på min nästa bok. Efter årsskiftet kommer fortsättningen som handlar om hur man använder principerna i näringslivet – Kahuna Principles in Business. Om du vill köpa boken är det möjligt här.