Kahuna Principles (på engelska)

Kahuna-principerna är en filosofi som praktiserats på Hawaii sedan urminnes tider. Det handlar om hur du ser på dig själv, andra personer och världen omkring dig. Jag har haft förmånen att träffa flera Kahuna-mentorer och det har hjälpt min personliga utveckling både i privatlivet och i yrkesrollen.

Fem av de viktigaste principerna:

Ta det inte personligt
Självklart ska man vara empatisk och försöka förstå andra personers känslor. Men tänk på att inte besvara eller eskalera de känslor du tycker dig avläsa hos motparten. Då är risken stor att ordväxlingen slutar i ett gräl. Eller motsatt att en vänskaplig stämning leder till ogrundade beslut. Att hålla huvudet klart, vara empatisk men inte ta det personligt var den första princip jag fick lära mig.

Be inte om ursäkt – ändra ditt beteende
Ta ansvar för sina handlingar och be om ursäkt när det är befogat. Men älta inte misstagen och lägg inte tid på att hitta och bestraffa syndabockar. Lös problemet och ändra beteendet som orsakade problemet så fort som möjligt för att gå vidare och vara produktiv.

Förändring är enkelt – just do it
Själva förändringen är gjord på en sekund – det är bara att göra! Det som tar tid och kraft är all oro före och för vad som kan hända. Ofta är du ditt eget motstånd. Försök skala bort omständigheter och farhågor och kom till skott.

Lär känna dina familjemedlemmar – den gode, den onde och den fule
Alla individer har goda och dåliga sidor. De goda, de onda och de fula. Bli medveten om dina styrkor och svagheter och lär dig hantera dem. I Kahuna-sammanhang kallas det familjemedlemmarna; den gode, den onde och den fule. Om du undertrycker dem kan de skapa problem i framtiden.

Svaret finns i frågan
Varje gång du ställer dig en fråga, titta på den situation som fick dig att ställa frågan. Analysera den ordentligt så hittar du svaret.

Detta var bara ett smakprov. Fler principer, massor av exempel, och utdrag ur mina personliga möten med Kahunan finns att läsa i boken. Kahuna Principles är skriven på engelska och du beställer den genom att fylla i formuläret nedan.

Beställ bok

Fyll i dina uppgifter nedan för att beställa en av mina böcker. De kostar 295 kronor plus frakt. * är obligatoriska fält.